06-19 84 86 88 - info@ontdekjouwstem.nl

Hallo Zangeres,

Wil jij met een vollere, warme stem wil zingen? Die makkelijk hoge en lage tonen verbindt? Wil je je stem beter beheersen? Of met meer plezier en vertrouwen op het podium staan? De opleiding Sprankelend zingen en presenteren is dan echt iets voor jou.

 

Sprankelend zingen en presenteren betekent dat je je aan de muziek en band overgeeft en je vrij beweegt zoals in je opkomt. Dan kom je in een echte dialoog met je luisteraars en loopt het muzikale gesprek vanzelf. Je band voelt zo nog beter wat je wil. Als jij plezier hebt, ontspannen je luisteraars ook: zo sterk zijn we met elkaar verbonden. ‘Fouten’’ doen er niet toe, ‘mooi’ evenmin want je neemt je publiek mee in jouw verhaal en sfeer en ze komen voor een echte zangeres, die ook emoties heeft.

 

Als je thuis je zelf voedt met liefdevolle klanken en ritmes danst, die in je leven, om jezelf een goede dag te wensen zet je je creatieve kraan open. Wanneer je open staat om iets nieuws te leren over je stem, zonder iets te verwachten, treedt de verandering in.

 

Wanneer je een sterke emotie hebt kan je die direct verwerken met klank en beweging oefening uit Stemexpressie of Tamalpa Life/Art process. Je zangstem profiteert er meestal direct van. Zo klink jij steeds meer zoals je echt bent en schrijf jij steeds persoonlijkere liedjes of vertolkt ze op jouw eigen wijze, zonder bezig te zijn wat de luisteraar ervan vindt. En daar komt het publiek voor.

 

Mijn ervaring en vragen

Toen ik professioneel ging zingen in 2000, op het Haags Conservatorium, verloor ik bijna mijn plezier omdat ik steeds kritischer werd of het wel interessant was. Een klap op mijn zenuwstelsel door een autobotsing maakte dat mijn stem bij spanning soms blokkeerde Daardoor nam mijn vertrouwen af want ik kon niet van mijn stem op aan. Ik en mijn stem werden veel gevoeliger voor sfeer. En dat is gebleven. Ik houd er bewust rekening mee. Los van het ongeval had mijn stem nog van alles te leren qua techniek en stijlen en kleur. Ik leerde om me tijd te gunnen om te mogen leren.

 

Sommige vragen die jij en andere zangeressen hebben kende ik, bijvoorbeeld het versterken van het middengebied. En soms komen de vragen weer terug in een andere vorm. Nu heb ik het gereedschap om er mee om te gaan en mijn instrument in de juiste vorm te krijgen.

 

Mijn ontdekking

Vastberaden om mijn plezier in het zingen en een natuurlijk vloeiende stem terug te vinden, waarbij ik niet zo hoefde na te denken, ging ik op zoek. Ik kwam uit bij de Lichtenberger ® Methode, toegepaste klank fysiologie. Ik leerde dat de klank van mijn stem voortkomt uit het bijzondere samenspel van stem, lichaam, overtuigingen en verbinding met je hart en ziel. Zingen werd ontvangen en doorgeven in plaats van doen. Zintuigelijk waarnemen en voor mezelf zingen bleken de poorten naar een rijkere klank, meer vertrouwen en plezier. Juist mijn persoonlijke klankkleur, mijn inspiratie en de manier waarop ik mijn muzikale verhaal breng maken het bijzonder.

 

Intense ervaringen verwerken lukte mij niet door ze te mentaal te analyseren en er over te praten. Ik raakte verstrikt in meer gedachten en negatieve stemming. Bij Stemexpressie van Marius Engelbrecht onderzocht ik met klank en beweging mijn emoties. Bij Tamalpa Life/Art process, gebaseerd op bewegen, voegden we er tekenen, schrijven en klank aan toe. Het werd veel duidelijker hoe ik me voelde en ik kon het makkelijker verwerken met al deze bronnen van expressie.

 

Peggy Larson had me al de kracht van woorden laten zien. Mijn eigen vertaling van een lied of tekst raakte me dieper en bracht een eigen stijl en dynamiek van zingen en spreken naar buiten.

 

De grootste twee cadeaux van het Conservatorium waren het zelf vorm geven aan een bestaande compositie en het improviseren. Klanken en ritmes direct uiten vanuit mijn gevoel schept mijn muzikaliteit in het moment, die wordt versterkt als we het in een groep doen. Het geeft mij als zanger en spreker vertrouwen.

 

Na 17 jaar coachen van studenten en mijn ervaringen als zangeres start ik daarom nu een opleiding waarin dit allemaal samenkomt.

 

De onderdelen van de opleiding Sprankelend zingen & presenteren

 

Om jou als zangeres stappen te laten maken naar een flink hoger niveau heb je twee jaar nodig waarin je toegewijd je instrument (stem, lichaam, gedachten en inspiratie) onderzoekt. Daarna is nog verdere verdieping mogelijk.

 

Voor mij versterken de onderstaande 3 methoden en twee werkvormen jouw vrije klank en de resonance mogelijkheden van jouw instrument. Ze vergroten jouw plezier in het zingen en scheppen jouw stijl van zingen en presenteren. Daarom wil ik aan al deze verschillende aspecten aandacht besteden. Ik licht ze hieronder verder toe.

 

Stemontwikkeling en embodied singing

De Lichtenberger ® Methode biedt speelse stimulaties aan je zintuigen, geest, lichaamsdelen om je resonance mogelijkheden van je klank te vergroten, jouw instrument op de juiste spanning te brengen de ademhaling te vereenvoudigen. Je waarneming wordt steeds groter, en de klank stroomt moeitelozer.

 

Persoonlijke groei opent de stem

Onverwerkte (onbewuste) emoties kunnen een grote invloed behouden op de stem of het performen. Onverwerkte emoties worden namelijk opgeslagen in het lichaam. Ook al biedt De Lichtenberger ® Methode hier stimulaties voor aan, ik wilde mijn studenten meer aanbieden en beter in staat zijn hen te begeleiden. Daarom heb ik extra opleidingen gevolgd, Stemexpressie (Marius Engelbrecht) en Tamalpa Life Art Proces.

Het lichaam is zo wijs dat je met beweging en klank deze gevoelens kan lokaliseren en kan transformeren, stap voor stap. De stem profiteert daar direct in vorm van ontspanning en rijkdom. Aan je performance zal je het eveneens merken.

 

Taal en jouw beleving

Omdat muzikaliteit ook in taal zit en het verhaal jou beweegt besteed ik aandacht aan tekstbeleving van je lied en presentatie, onder andere met schrijftechnieken.

 

Je innerlijke stem laten klinken

Samen improviseren met klank bevordert mijns inziens je natuurlijk stemgebruik. Het brengt kleur en levendigheid en je ademhaling wordt natuurlijker. Het leidt tot vrijer bewegen De meeste studenten zijn verrast over hun eigen creativiteit. Dit doen we a capella met elkaar en met piano. Het geeft veel plezier en je leert elkaar beter kennen.

 

Groepsles  & samen studeren. Ik geef bewust bij voorkeur les in groepsverband. Diverse japanse methoden hadden al aangetoond dat men meer en sneller leert in een groep: Je neemt bij de ander vaak meer waar dan bij jezelf. Of de collega vult je aan. Je leert van de kwaliteiten van anderen en leert je eigen sterke punten meer waarderen. De gecombineerde energie en focus verdiept het proces en de inzichten.

Zo ga je samen met je collegae op pad. Je herhaalt samen de oefeningen, online of live. Naar elkaar luisteren en bevragen is niet alleen veel leuker, het geeft je een andere kijk.

 

Online Community

Alleen de deelnemers aan de opleiding krijgen toegang tot de online community. De opleiding is in trajecten van twee losse jaren of vier halve jaren te volgen, met de mogelijkheid een pauze te nemen na ieder half jaar.

 

Het jaartraject bestaat uit 22 live sessies*. Het half jaar traject bestaat uit 11 live sessies*.

 

·      *Na twee maanden kunnen sommige lessen online worden gevolgd als de meerderheid akkoord is. We kunnen hybride uitproberen.

 

Beide trajecten volg je met een collega zangeres, zanger.

Het groepje kan groter zijn, tot maximaal 4 zangers.

De lessen worden gegeven in Soest, op Chalonhof 24. Parkeren is makkelijk en gratis. Goed bereikbaar per OV. Er zijn ov fietsen en ik heb een fiets te leen.

 

Beide trajecten omvatten daarnaast:

·      Er is om de week les op maandag, dinsdag of woensdag. Op een vast moment. In overleg met de groep kan het tijdstip van enkele lessen worden aangepast, als het past.

 

·      Ik verbind je met de andere studenten in de online Community. Je kunt je vragen daar stellen die bij thuis studie opkomen. Mijn antwoorden vind je daar ook.

·      Je vindt er inspiratie van mij of je directe collegae en uit andere groepen. Je kan hier je collegae vragen om feedback op jouw opnames.

·      Je kan collegae vinden om samen mee te studeren.

 

·      Bladmuziek van diverse stijlen muziek om je stem en muzikaliteit verder te ontwikkelen

·      Lesmateriaal op papier en audio zodat je thuis en met je collegae kan oefenen.

·      2 x per half jaar neem ik jullie mee naar een open podium, waar jij een favoriet lied zingt.

·      Ik bereid dat favoriete lied met jou voor op de piano in de les.

·      Ik geef tussen de lessen feedback op een aantal van je opnames.

·      Voor groepen die later in het jaar starten sluit ik het half jaar af met een of twee hele dagen voor en na de winterbreak in Januari

 

Welke resultaten kan je van deze opleiding verwachten na twee jaar?

(na ieder half jaar heb je hierin flinke stappen gemaakt)

 

Jou een tot drie niveaus hoger te laten zingen en performen;

Je klank resoneert in meerdere ruimtes in je lichaam en klinkt daardoor rijker, warmer, meer ontspannen. Je ademhaling is eenvoudiger geworden en stroomt soepeler;

Je muzikaliteit is vergroot; je zingt zuiverder en fraseert vrijer; je hebt kennis van diverse muziekstijlen; je hebt je creativiteit ontdekt en kent je bronnen;

Je stem is verbonden met je lichaam, wat plezierig voelt en het presenteren vergemakkelijkt;

Je voelt meer eenheid met je lichaam, hart (en ziel), geest;

Mijn volle inzet om jou de diverse technieken te leren zodat jij thuis je zelf kan coachen bij ieder nieuw lied;

Mijn inzet om jouw vertrouwen en plezier te bevorderen om jezelf te zijn als zangeres en als deelnemer van de groep.

 

De resultaten hangen natuurlijk voor een groot deel af van jouw deelname, openheid en commitment om thuis met het geleerde aan de gang te gaan

 

Ik kijk er enorm naar uit om jou en je stem te begeleiden op dit pad.

 

Getuigenissen van Studenten

 

 

“Twee jaar geleden kwam ik naar Maroesjka om me te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen in het zingen. De eerste lessen vond ik nog spannend, ik zong liever samen dan alleen en vooral in de hoge noten had ik weinig vertrouwen. Met de oefeningen die ik met Maroesjka in de les deed en waar ik thuis actief mee aan de slag ben gegaan, durfde ik binnen een jaar ook voor andere te zingen. Met het vertrouwen dat ik heb gekregen heb ik in de afgelopen twee jaar ook mijn stem verder kunnen ontwikkelen. Ik heb mijn eigen klank ontdekt en vooral ook leren te waarderen, waardoor ik veel meer plezier in het zingen heb gekregen!” (Niki, business analist, Soest 2022) 

  

“ De workshop leert je je stem op een zo natuurlijk mogelijke manier te gebruiken. Dat is ontzettend heilzaam voor iedereen die veel zingt. Zelfs een overwerkte zangstem knapt er van op!” (Marlous Luiten, zangeres en koordirigent , September 2021)

 

"Ich spiele seit 30 Jahren Theater auf verschiedenen Bühnen und meine Sprechstimme ist voll und voluminös, doch wenn ich anfange zu singen wird die Stimme immer dünn. Maroesjka zeigte mir mit ein paar einfachen Übungen wie die Stimme voller werden kann auch wenn ich singe und es hat sich wirklich entwickelt. Großen Repeckt so schnell zu erkennen was es braucht, was ich selbst in 30 Jahren nicht gefunden habe, Danke."

(Klaus Tkacz von der Theaterfirma aus Erfurt, November 2021)

 

 

"Vier jaar geleden begon ik met gitaarles en een half jaar geleden besloot ik ook met zangles te starten (leeftijd 44). Met alleen gitaarspel ontbreekt er toch iets en door zelf te zingen kun je anderen over de streep trekken om mee te doen. Na een korte zoektocht online kwam ik uit bij Maroesjka. Haar verhaal overtuigde me omdat ze verder kijkt dan alleen wat zangtechnieken. Tijdens de proefles merkte ik al snel dat je bij zangles je comfort-zone uit moet. Maroesjka weet je daarbij goed te begeleiden met haar coaching en met duidelijke opdrachten. Het doen van oefeningen wordt afgewisseld met het zingen van door jou gekozen nummers, begeleid door Maroesjka

op piano. Ik merkte al snel progressie (zelfs tijdens een les) en zing na een half jaar les met veel meer vertrouwen. Net als met gitaarles besef ik dat dit pas het begin is, maar het is wel een uitstekend begin!"

(Paul van K., projectmanager, Amsterdam, cursus ontdek JOUW stem, Amsterdam, augustus 2021)

 

"Maroesjka heeft een heel bijzondere, aparte stijl van lesgeven waarbij je steeds vrijer leert zingen. Zingen zonder er bij na te denken. Heerlijk."

(F. L. IT-er, Soest, cursus ontdek JOUW stem, Amsterdam,  juli 2021 )

 

"Door de zang- en stem lessen van Maroesjka leer ik hoe fijn het is om nummers die me raken zelf te zingen, ze me eigen te maken en de teksten en de bedoeling van de schrijver dieper te doorgronden. Ik zing nu vaker spontaan voor mezelf en voor mijn vriendin. Als ik van de les naar huis loop heb ik altijd een opgewekter gemoed. Door het zingen voel ik mijn levensenergie meer stromen, het geeft me een goed gevoel. Maroesjka is een zeer capabele, vrolijke en constructief-kritische docent die een vei-lieg en uitdagende context crëert en gebruik maakt van een scala van didactische methoden en technieken om aan te sluiten bij waar je staat in je zang-ontwikkeling, je uit te dagen en verder te brengen in de richting waar je naartoe wilt ontwikkelen."

(Martijn Giezeman,cursus ontdek JOUW stem, Amsterdam, juli 2021)

 

"De lessen van Maroesjka helpen je, door middel van het lichaam en emotie, bewust te zijn van het moment en zo het meeste uit je stem te halen. Dit helpt om bijvoorbeeld bij een uitvoering het maximale uit jezelf te halen. Tijdens de lessen voelde ik me veilig om mezelf te zijn, te experimenteren en buiten mijn comfortzone te treden. Maroesjka verzorgt tijdens haar lessen speelsheid en onverwachte oefeningen waardoor de lestijd goed besteed wordt. Ik zou de lessen aanraden voor podiumkunstenaars die op zoek zijn naar nieuwe technieken.”

(Marnix Vinkenborg, componist en theatermaker, losse lessen Ontdekjouwstem  en Tamalpa, Amsterdam 24 jaar , augustus 2021

 

 

Dankzij de lessen heb ik meer plezier gekregen. Ik voel de vrijheid om gewoon geluiden te maken. Ik zing nu mooier. Ik begrijp nu hoe ik aan zuiver zingen kan werken en zing ook zuiverder.  ( Lisanne , Student Theatermaken aan Theaterschool de Trap,  voor Zangstem, sep 2019)

 

Heel waardevolle opdrachten. Ik heb een nieuw stuk van mijn stem ontdekt. ( Studente aan Theaterschool de Trap, voor Zangstem, September 2019)

 

Maroesjka is inspirerend en energiek. Ze heeft me geleerd mijn stem optimaal te gebruiken zonder dat ik erover na hoef te denken

( Hans K, ondernemer, voor spreekstem, juni 2019)

 

Maroesjka geeft op een vriendelijk en geduldige manier les en past de lessen aan op het persoon. Ze helpt je stappen maken in je eigen leerproces en geeft je plezier in zingen ( Janet Smit, student Theaterschool de Trap, 2019)

Eerst kennismaken? 

Volg een kennismakingsles of Workshop. 

Sprankelend zingen & presenteren