06-19 84 86 88 - info@ontdekjouwstem.nl

De Lichtenberg  Methode

 

De Lichtenberg methode heeft mij laten horen en ervaren dat zingen veel lekkerder, makkelijker en mooier kan zijn. Mijn ademhaling is veel eenvoudiger en rustiger geworden en ik zit veel meer in de muziek. Ik geniet meer van mijn stem en de mening van het publiek telt veel minder. Ben ook niet meer hard aan het werk: ik onderzoek met plezier en Ontdek steeds nieuwe klanken. Dat voelt vrij, alsof ik Abseil of een Vrije val  maak.

De Lichtenberg methode leert me meer de klank te ontvangen, in plaats van naar het publiek te brengen. Mijn stem is er voller en rijker van geworden. En bovenal persoonlijker, zoals ik ben. Dat komt ook door hun andere omgang met, articulatie, ritme en tekstbeleving.  Niet zweverig, maar heel praktisch en fysiek: ontspannend! Hoe is dit gekomen

Lees meer

Tekstbeleving en presentatie

Wat doet de tekst van het lied met jou? Wat voor gevolg heeft dat voor het tempo, de sound, de dynamiek? En hoe laat je dat zien? Hoe beweeg je op het toneel en wat past er bij jou? Vanuit mijn lessen tekstinterpretatie en toneelspel bij Clif Sutton, Marja Koppejan, Guuske Kotte en Peggy Larson heb ik mijn eigen aanpak gevormd.

Tamalpa voor transformeren van persoonlijke thema's

Het lichaam is wijs en toont ons onze blokkades en reikt beweging repertoire aan om het uit het lichaam te werken. 'Movement based arts therapy' noemt het Tamalpa Instituut uit Kentfield , Californie, het waar ik Level 1 en 2 succesvol afsloot in 2018. In dialoog met tekenen, verklanken, schrijven en psycholgische en communicatie modellen kan je intensief jouw persoonlijke belemmeringen onderzoeken en verwerken. In mijn presentatie verbond ik mijn stemonderwijs met Tamalpa. Het is verwant en afgestemd op elkaar. Heel fijn. 

 

Klinken en bewegen, kleuren, lijnen en symbolen zijn directer dan woorden, die we vaak niet hebben voor wat we voelen. Het presenteren aan anderen in een  ( kleine) groep steunt je. De erkenning en spiegeling is helend en leerzaam. 

Dit jaar zal ik zelf een project opzetten en uitvoeren onder begeleiding. 

 

​Ik kan je als stagiair Tamalpa werkvormen aanbieden of je doorverwijzen naar de 4 Tamalpa docenten in Nederland.